poniedziałek, 23 lipca 2012

Jagodzianki


Uwielbiam jagody i wszelkie jagodowe desery i wypieki, dla ich smaku można nawet zaakceptować fioletowe ręce :) Choć bywały chwile w moim życiu, gdzie na widok nieprzebranego wiaderka jagód, miałam ochotę się gdzieś schować :P
Symbolem lata są dla mnie pierogi tryskające na wszystkie strony jagodowym sokiem, ale i jagodzianki zajmują w mojej skali prestiżowe miejsce.
Takie pyszności powitały mnie właśnie dzisiejszego ranka -  wielki kubek kawy z mlekiem i jagodzianka - miodzio:)
Przepis od mojej Teściowej:)

Składniki: ( ok 30 małych bułeczek):
ok 0,5 kg jagód
cukier ( po łyżeczce na bułeczkę)
0,5kg mąki pszennej
50 g drożdży+ 1 łyżeczka cukru
5 żółtek
100 g masła
100 g cukru pudru
1,5 szklanki mleka


Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, odrobiną ciepłego mleka i odrobiną mąki. Odstawić na ok 10 min. Mąkę przesiać, dodać żółtka utarte z cukrem, drożdże, ciepłe mleko i połączyć składniki. Następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować bułeczki według uznania, w środek włożyć łyżeczkę jagód i posypać łyżeczką cukru. Piec 15-20 min w 150 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu można posmarować lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny- do cukru stopniowo dodawać sok, do pożądanej gęstości). Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Robiłam wczoraj pierwszy raz wg tego przepisu i ...wyszły fantastycznie ! Rodzina oszalała na ich punkcie, dzisiaj znów pieczemy bo po wczorajszych nie został nawet jeden okruszek :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że jagodzianki posmakowały :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń