niedziela, 25 listopada 2012

Bananowo-czekoladowe muffinki


Przepis przeniesiony z mojego poprzedniego bloga. Muffinki bananowe z kawałkami czekolady.  Przyznam, że ciasta bananowe nie są moimi ulubionymi, jednak takie muffinki są wyjątkowo mięciutkie, nieco ciągliwe, a czekolada i banan to idealne połączenie. Polecam :)

Składniki (ok 12 sztuk):
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
2 dojrzałe banany
100 g czekolady mlecznej

Składniki mokre wymieszać w dużej misce, dodać składniki suche, pokrojoną czekoladę i rozgniecione na miazgę banany. Wszystko wymieszać, kilkoma ruchami (nie musi być bardzo starannie). Nakładać do form i piec w 200 stopniach ok 25 min. Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. dawno nie piekłam babeczek, które miałyby w sobie banany, dziękuję za przypomnienie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ladnie wyglądają, muszą być pyszniutkie ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, warto je upiec i koniecznie dodać dużo czekolady, ja to nawet lubię jak czekolada jest tak grubiej posiekana :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Pewnie rewelacyjnie smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre są takie bananowe muffinki i wyjątkowo miękkie. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. trzy czwarte szklanki cukru czy trzy lub cztery?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzy czwarte szklanki cukru. Pozdrawiam :)

      Usuń