niedziela, 25 listopada 2012
Bananowo-czekoladowe muffinki
Przepis przeniesiony z mojego poprzedniego bloga. Muffinki bananowe z kawałkami czekolady. Przyznam, że ciasta bananowe nie są moimi ulubionymi, jednak takie muffinki są wyjątkowo mięciutkie, nieco ciągliwe, a czekolada i banan to idealne połączenie. Polecam :)
Składniki (ok 12 sztuk):
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
2 dojrzałe banany
100 g czekolady mlecznej
Składniki mokre wymieszać w dużej misce, dodać składniki suche, pokrojoną czekoladę i rozgniecione na miazgę banany. Wszystko wymieszać, kilkoma ruchami (nie musi być bardzo starannie). Nakładać do form i piec w 200 stopniach ok 25 min. Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dawno nie piekłam babeczek, które miałyby w sobie banany, dziękuję za przypomnienie:-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:)Pozdrawiam:)
Usuńale ladnie wyglądają, muszą być pyszniutkie ;)))
OdpowiedzUsuńDzięki, warto je upiec i koniecznie dodać dużo czekolady, ja to nawet lubię jak czekolada jest tak grubiej posiekana :) Pozdrawiam:)
UsuńPewnie rewelacyjnie smakowały:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre są takie bananowe muffinki i wyjątkowo miękkie. Pozdrawiam:)
Usuńtrzy czwarte szklanki cukru czy trzy lub cztery?
OdpowiedzUsuńTrzy czwarte szklanki cukru. Pozdrawiam :)
Usuń