niedziela, 25 listopada 2012

Miodowe ciasteczka


Bardzo lubię przepisy Nigelli, mimo, że prawie w każdym zmniejszam ilość cukru :) Przepis na słodkie, chrupiące ciasteczka jest doskonałą bazą do wykonania ciastek w naszym ulubionym smaku. Również tym razem posłużyłam się nim do wykonania miodowych lekko korzennych łakoci:) Są one bardziej miękkie i bardziej słodkie. Jednak przygotowanie ich jak zwykle w przypadku przepisów Nigelli jest łatwe i szybkie.
Polecam wielbicielom miodu :)

Składniki (ok 30 ciasteczek):
250 g mąki pszennej
125 g masła
70 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 duże łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, miód i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do piernika. Wsypać sypkie produkty do ucieranej masy i połączyć mikserem. Następnie uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego ( warto ręce zmoczyć w zimnej wodzie, ponieważ ciasto jest bardzo klejące). Piec ok 10 min w 180 stopniach. Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki, choć zdjęcie takie sobie zrobiłam, nie oddaje ich smaku. Ostatnio ciemno jakoś, a ja zwykły aparat mam, widać różnicę. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Niestety wg podanego przepisu zamiast ciasteczek miałam placuszki, zastanawiam się dlaczego? Smakowo pyszne ale wizualnie totalna klapa.

    OdpowiedzUsuń