Pierniczkowy sezon czas zacząć:)
Na początek pierniczki z przepisu koleżanki mamy - Pani Maryli, którą serdecznie pozdrawiam:)
Pyszne, kruche pierniczki, mocno pachnące miodem i korzennymi przyprawami. Piekłam je w zimny i pochmurny dzień i muszę przyznać, że od razu poprawiły mi humor i przypomniały, że już niedługo święta :)
Można je polukrować oraz wycinać ciekawe kształty, albo tak jak ja, przed upieczeniem posmarować jajkiem, nadając im ładny połysk. Polecam już teraz, na te jesienne dni :)
Składniki:
70 dkg mąki pszennej
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
2-3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
2 jajka
4 dkg masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miód i cukier rozpuścić. Pół mąki przesiać na stolnicę i stopniowo dodawać gorący miód, zarabiając nożem z pozostałą część mąki- podobnie jak na pierogi. Odstawić na chwilę. W tym czasie stopić masło. Do mąki z miodem dodać masło, sodę, jajka i przyprawy do pierników. Całość zagnieść, w razie potrzeby dodać mąkę. Porcje ciasta wałkować na ok 2-3 mm i wycinać kształty (ciasto robi się z czasem bardziej twarde). Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 8-10 min w 180 stopniach. Smacznego:)
Ale piękne te serducha, ja tez muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy pierniczki
Pierniczki i pierniki to o tej porze roku moje ulubione przysmaki i trochę nawet zdrowe dzięki przyprawom :) Polecam i Pozdrawiam:)
Usuńcudne serduszka ;)) może w tym roku uda mi się zrobić ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie:)) To fajna zabawa takie pieczenie i dekorowanie pierników:) a jak pięknie pachnie później w domu:) Pozdrawiam:)
UsuńJa pierniczę ! :):) super te Twoje serducha :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Pozdrawiam:)
Usuńjuż czas pierniczków.. czuję ten wspaniały zapach u siebie!
OdpowiedzUsuńpiękne serduszka :]
Piernikowe wypieki czas zacząć, a pierniki dojrzewające też już można zrobić:) Pozdrawiam:)
UsuńMmmm już mi pachnie w nosie ;p
OdpowiedzUsuńKorzenne przyprawy pachną cudnie. Pozdrawiam:)
UsuńŚliczne pierniczki:)
OdpowiedzUsuńDzięki, ciasto ładnie kształt trzyma :) a posmarowanie jajkiem dało ładny połysk :) Pozdrawiam:)
Usuńpachnie świętami :)
OdpowiedzUsuńO tak, już święta się zbliżają :) Pozdrawiam:)
UsuńOj tak Kasiu, ten czas tak szybko leci, że się nawet nie obejrzymy a święta już będą.
OdpowiedzUsuńKasiu zgłoś się do mnie na blog po odbiór nominacji.
Buźka!
Bardzo dziękuję za nominację :) Jak się już połapię o co chodzi to stosowny post zamieszczę:)))) A czy pierniki mają u Ciebie w domu wzięcie?:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWprowadziłaś nastrój Świąteczny:-)Mam pytanie, jako że szklanka szklance nierówna;-) przyjąć 250g? Pozdrawiam cieplutko! Kasia
OdpowiedzUsuńTak, dla mnie szklanka to 250 g :) A święta już się zbliżają :)Pozdrawiam:)
UsuńWidzę, że sezon świąteczny czas zacząć również w kuchni :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję bo nie ma nic fajniejszego jak pyszne pierniki na choince.
Pozdrawiam!
www.kuchnia-babci-broni.blogspot.dk
Masz rację, uwielbiam zapach pierników, a jeśli ktoś może sobie pozwolić na piernikowe ozdoby to tym lepiej :) Choć ostrzegam - psy lubią pierniki, więc trzeba uważać by nie ściągnęły z choinki :) Pozdrawiam:)
Usuń