poniedziałek, 5 listopada 2012

Pierniczki

Pierniczkowy sezon czas zacząć:)
Na początek pierniczki z przepisu koleżanki mamy - Pani Maryli, którą serdecznie pozdrawiam:)
Pyszne, kruche pierniczki, mocno pachnące miodem i korzennymi przyprawami. Piekłam je w zimny i pochmurny dzień i muszę przyznać, że od razu poprawiły mi humor i przypomniały, że już niedługo święta :) 
Można je polukrować oraz wycinać ciekawe kształty, albo tak jak ja, przed upieczeniem posmarować jajkiem, nadając im ładny połysk. Polecam już teraz, na te jesienne dni :)

Składniki:
70 dkg mąki pszennej
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
2-3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
2 jajka
4 dkg masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Miód i cukier rozpuścić. Pół mąki przesiać na stolnicę i stopniowo dodawać gorący miód, zarabiając nożem z pozostałą część mąki- podobnie jak na pierogi. Odstawić na chwilę. W tym czasie stopić masło. Do mąki z miodem dodać masło, sodę, jajka i przyprawy do pierników. Całość zagnieść, w razie potrzeby dodać mąkę. Porcje ciasta wałkować na ok 2-3 mm i wycinać kształty (ciasto robi się z czasem bardziej twarde).  Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 8-10 min w 180 stopniach. Smacznego:)



20 komentarzy:

  1. Ale piękne te serducha, ja tez muszę zrobić.
    bardzo lubimy pierniczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki i pierniki to o tej porze roku moje ulubione przysmaki i trochę nawet zdrowe dzięki przyprawom :) Polecam i Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. cudne serduszka ;)) może w tym roku uda mi się zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie:)) To fajna zabawa takie pieczenie i dekorowanie pierników:) a jak pięknie pachnie później w domu:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Ja pierniczę ! :):) super te Twoje serducha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już czas pierniczków.. czuję ten wspaniały zapach u siebie!
    piękne serduszka :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernikowe wypieki czas zacząć, a pierniki dojrzewające też już można zrobić:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Korzenne przyprawy pachną cudnie. Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dzięki, ciasto ładnie kształt trzyma :) a posmarowanie jajkiem dało ładny połysk :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. O tak, już święta się zbliżają :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Oj tak Kasiu, ten czas tak szybko leci, że się nawet nie obejrzymy a święta już będą.
    Kasiu zgłoś się do mnie na blog po odbiór nominacji.
    Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za nominację :) Jak się już połapię o co chodzi to stosowny post zamieszczę:)))) A czy pierniki mają u Ciebie w domu wzięcie?:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. Wprowadziłaś nastrój Świąteczny:-)Mam pytanie, jako że szklanka szklance nierówna;-) przyjąć 250g? Pozdrawiam cieplutko! Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dla mnie szklanka to 250 g :) A święta już się zbliżają :)Pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Widzę, że sezon świąteczny czas zacząć również w kuchni :)
    Przepis na pewno wypróbuję bo nie ma nic fajniejszego jak pyszne pierniki na choince.
    Pozdrawiam!

    www.kuchnia-babci-broni.blogspot.dk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, uwielbiam zapach pierników, a jeśli ktoś może sobie pozwolić na piernikowe ozdoby to tym lepiej :) Choć ostrzegam - psy lubią pierniki, więc trzeba uważać by nie ściągnęły z choinki :) Pozdrawiam:)

      Usuń