wtorek, 31 lipca 2012

Szyszki - jak za dawnych lat...

Pamiętacie ten deser? Pyszne, chrupiące łakocie, o smaku toffi. Przygotowywanie ich to wielka frajda ! Najpierw rozpuszczamy krówki z masłem, mieszamy z preparowanym ryżem i lepimy kuleczki, szyszki czy bliżej nieokreślone kształty - oczywiście rękami :) Polecam taką kulinarną i smakowitą zabawę wszystkim młodszym i starszym maluchom. Bo przecież w każdym z nas jest małe dziecko:))))

Przepis ze "Stylowej kawiarenki"

Składniki ( ok 12 większych szyszek):
1/2 kostki masła
20 dag krówek
10 dag ryżu preparowanego ( ryż musi być świeży i chrupiący)
1 łyża kakao

Masło rozpuszczamy z krówkami i kakao. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy ryż. Mieszamy i lepimy szyszki np łyżką ( można lepić rękami, ale trzeba chwilkę poczekać, by nie poparzyć rąk). Smacznego:)

czwartek, 26 lipca 2012

Muffinki z borówkami amerykańskimi

Muffinki z borówkami amerykańskimi to kolejny przepis z książki Nigelli Lowson, jaką dostałam na urodziny. Autorka proponuje by zjadać je jeszcze ciepłe z masłem i dżemem jagodowym. Jednak dla mnie najlepiej smakowały bez dodatków, podane do filiżanki mojej ulubionej herbaty jaką ostatnio odkryłam - zielona z żurawiną :)
Przepis prosty w wykonaniu i z dostępnych składników. Nawet nie sądziłam że borówki tak dobrze smakują w ciastach, nie za słodkie, miękkie i nie tak kwaśne jak jagody. Naprawdę jestem pozytywnie zaskoczona i polecam taki kulinarny eksperyment:)


Składniki ( 16sztuk):
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru
szczypta soli
75 g masła - stopionego
200 ml maślanki
1 jajko
200 g borówek amerykańskich

Suche składniki mieszamy w dużej misce, w drugiej misce mieszamy rózgą jajko, maślankę i stopione masło. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy borówki i ponownie krótko mieszamy. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy 20 min w 200 stopniach. Smacznego:)

środa, 25 lipca 2012

Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i oliwa z Istrii oraz regionalne smakołyki


Czarne oliwki i pyszna oliwa - zdominowały niemal całkowicie mój wakacyjny jadłospis. Jadłam je codziennie, nie zauważając innych przysmaków z Istrii. Po powrocie do własnej kuchni postanowiłam przygotować swoją ulubioną sałatkę i doprawić ją właśnie przywiezioną oliwą, która szczęśliwie przetrwała podróż w walizce :)
Oliwa z oliwek czy z dyni to takie dodatki, które potrafią moim zdaniem niemal całkowicie zdominować smak potrawy. Podobnie jest z octem balsamicznym i pewnie jeszcze z wieloma innymi składnikami. Być może powyższe stwierdzenie wyda się Wam banalne, ale mi zajęło trochę czasu by to zrozumieć. Nigdy już nie sięgnę po oliwę z promocji w dużych marketach, gdyż zazwyczaj wiąże się to z kulinarnym rozczarowaniem i zalegającymi butelkami gorzkiej oliwy, nadającej się tylko na maseczkę na włosy :)
A może to czysty przypadek, miałam po prostu zakupowego pecha... :) 
Wracając do sałatki jest to przepis bez przepisu, łączę swoje ulubione składniki i doprawiam do smaku. Idealny lekki posiłek. Polecam :)

Składniki:
kapusta pekińska ( mała)
2 pomidory
1 czerwona cebula
słoiczek czarnych oliwek ( ilość według uznania)
ser feta ( ilość według uznania)
pierś kurczaka
łyżka przyprawy do kurczaka np gyros lub moja mieszanka :  1/4 łyżeczki chilli+1/3 łyżeczki czosnku+ 1/3 łyżeczki imbiru + szczypta suszonego tymianku
oliwa z oliwek

Kroimy kapustę i delikatnie solimy. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Kroimy cebulkę i pomidory. Składniki łączymy, mieszamy i polewamy oliwą z oliwek. Ilość oliwek i fety według uznania. Smacznego:)


Największe zaskoczenie - Chorwackie słodkie przysmaki to pączki i chrust :) znane jako fritula ( małe drożdżowe pączki z rodzynkami) i krostula ( podobne do naszego drożdżowego chrustu )


poniedziałek, 23 lipca 2012

Jagodzianki


Uwielbiam jagody i wszelkie jagodowe desery i wypieki, dla ich smaku można nawet zaakceptować fioletowe ręce :) Choć bywały chwile w moim życiu, gdzie na widok nieprzebranego wiaderka jagód, miałam ochotę się gdzieś schować :P
Symbolem lata są dla mnie pierogi tryskające na wszystkie strony jagodowym sokiem, ale i jagodzianki zajmują w mojej skali prestiżowe miejsce.
Takie pyszności powitały mnie właśnie dzisiejszego ranka -  wielki kubek kawy z mlekiem i jagodzianka - miodzio:)
Przepis od mojej Teściowej:)

Składniki: ( ok 30 małych bułeczek):
ok 0,5 kg jagód
cukier ( po łyżeczce na bułeczkę)
0,5kg mąki pszennej
50 g drożdży+ 1 łyżeczka cukru
5 żółtek
100 g masła
100 g cukru pudru
1,5 szklanki mleka


Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, odrobiną ciepłego mleka i odrobiną mąki. Odstawić na ok 10 min. Mąkę przesiać, dodać żółtka utarte z cukrem, drożdże, ciepłe mleko i połączyć składniki. Następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować bułeczki według uznania, w środek włożyć łyżeczkę jagód i posypać łyżeczką cukru. Piec 15-20 min w 150 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu można posmarować lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny- do cukru stopniowo dodawać sok, do pożądanej gęstości). Smacznego:)

wtorek, 3 lipca 2012

Ciasto z wiśniami i polewą czekoladową

Biszkopt, kwaśne wiśnie, słodka, czekoladowa polewa i wiórki kokosowe, połączenie moim zdaniem idealne :)
Bardzo lubię to proste w wykonaniu ciasto wg przepisu mojej Teściowej :) Jak tylko zaczynają się pojawiać pierwsze czereśnie i wiśnie mam ochotę na solidny kawałek takiego ciasta. A jeszcze ta czekoladowa polewa... i to w dużej ilości... pychota.
Z tego przepisu można także przygotować deser w pucharkach o co z pewnością się jeszcze tego lata pokuszę. Dodam jeszcze, że ciasto jest bardzo słodkie, więc jeśli ktoś nie jest wielbicielem słodkości to polecam zrobić polewę z połowy porcji.

Składniki ( duża prostokątna blacha):
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1,5 łyżki zimnej wody

migdały, wiórki kokosowe ( ilość według uznania)
ok 2 łyżki powideł śliwkowych
ok 1 kg wydrylowanych wiśni

0,5 kostki masła
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mleka

Białka ubić, dodać cukier, wodę żółtka i mąkę. Rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec ok 20 min w 150 stopniach. Na wystudzonym cieście rozsmarować powidła śliwkowe, posypać płatkami migdałowymi i rozłożyć wydrylowane wiśnie. Przygotować polewę : w rondelku rozpuścić masło, cukier, kakao i mleko, chwilę pogotować by polewa zgęstniała. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi ( ciasto najlepiej zostawić w blaszce, ponieważ polewy jest dość dużo). Smacznego:)



poniedziałek, 2 lipca 2012

Cytrynowe ciasteczka


Cytrynowe ciasteczka, chrupiące i nie za słodkie. Przepis powstał na podstawie zamieszczonego już na moim blogu przepisu na ciasteczka z gałką muszkatołową i cynamonem wg Nigelli. 
Bardzo spodobał mi się sposób ich przyrządzania. Całość miksujemy, a później robimy kuleczki i obtaczamy je w cukrze.
Najlepiej smakują na drugi dzień, jednak trudno się powstrzymać przed schrupaniem ich na ciepło :)

Składniki ( ok 30 sztuk):
320 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej dużej cytryny
sok z jednej dużej cytryny
2 łyżki cukru i łyżka cukru waniliowego

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sok z cytryny, skórkę z cytryny i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w cukrze z wanilią.  Piec ok 20 min w 180 stopniach. Smacznego:)