Miodowe ciasto przełożone masą kajmakową z chrupiącymi, karmelowymi orzechami. Bardzo słodkie ciasto na wielki apetyt.
Snickers jest dość prosty w przygotowaniu, wymaga jednak "leżakowania" minimum dwóch dni. Polecam :)
Składniki:
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 zółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
16 g cukru waniliowego
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego( wykorzystamy jedną i pół puszki)
20 dag posiekanych orzechów włoskich
125 g margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
Puszki mleka skondensowanego słodzonego gotować ok 2 godziny w dużym garnku, pod przykryciem. Wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać resztę składników (posiekaną margarynę, cukier, jajka i żółtka, cukier waniliowy, miód, sodę oczyszczoną, mleko) i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części, piec w jednakowych formach ( 20x30cm) bez rancika, w 160 stopniach ok 25 min. Kiedy wstawimy drugi placek do piekarnika przygotować warstwę orzechową ( orzechy, miód, cukier, margarynę zagotować w garnku i gotować ok 1 min. ), wystudzić. Następnie tuż przed włożeniem trzeciej warstwy do piekarnika delikatnie rozsmarować na niej warstwę orzechową.
Blaty ciasta przełożyć masą kajmakową, na wierzchu powinno być ciasto z orzechami. Przechowywać najlepiej w szczelnym pudełku ok 2 dni przed podaniem.
Smacznego:)
mniamm musi być pyszne to ciasto
OdpowiedzUsuńBoz nimi tak samo jest jak z piernikami, im dłużej sobie leżakują, tym są smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńA Twoje wyglądają wprost apetycznie.
Pozdrawiam serdecznie.