wtorek, 12 lutego 2013

Kajmakowo-orzechowy snickers

Miodowe ciasto przełożone masą kajmakową z chrupiącymi, karmelowymi orzechami. Bardzo słodkie ciasto na wielki apetyt.
Snickers jest dość prosty w przygotowaniu, wymaga jednak "leżakowania" minimum dwóch dni. Polecam :)

Składniki:
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 zółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
16 g cukru waniliowego

2 puszki mleka skondensowanego słodzonego( wykorzystamy jedną i pół puszki)

20 dag posiekanych orzechów włoskich
125 g margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu

Puszki mleka skondensowanego słodzonego gotować ok 2 godziny w dużym garnku, pod przykryciem. Wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać resztę składników (posiekaną margarynę, cukier, jajka i żółtka, cukier waniliowy, miód, sodę oczyszczoną, mleko) i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części, piec w jednakowych formach ( 20x30cm) bez rancika, w 160 stopniach ok 25 min. Kiedy wstawimy drugi placek do piekarnika przygotować warstwę orzechową ( orzechy, miód, cukier, margarynę zagotować w garnku i gotować ok 1 min. ), wystudzić. Następnie tuż przed włożeniem trzeciej warstwy do piekarnika delikatnie rozsmarować na niej warstwę orzechową.
Blaty ciasta przełożyć masą kajmakową, na wierzchu powinno być ciasto z orzechami. Przechowywać najlepiej w szczelnym pudełku ok 2 dni przed podaniem.
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. mniamm musi być pyszne to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Ale u mnie nie wytrzymałoby tak długiego leżakowania, zostało by zjedzone w ten sam dzień przez mojego Małża. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boz nimi tak samo jest jak z piernikami, im dłużej sobie leżakują, tym są smaczniejsze.
    A Twoje wyglądają wprost apetycznie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń