czwartek, 28 lutego 2013

Drożdżowe bułeczki z masą kakaową i waniliowym lukrem

Drożdżowe bułeczki z masą kakaową i waniliowym lukrem.
Pyszne, w sam raz do porannej kawusi, którą ostatnio chyba nadużywam, ale.... co robić.... taka pogoda, że aby tylko spać pod ciepłym kocykiem :)
Pierwszy raz upiekłam bułeczki w foremkach do muffinek i przyznaję, że pomysł rewelacyjny. Polecam:)

Składniki:
25 g drożdży +1 łyżeczka cukru
75 g masła/margaryny
200 ml mleka
700 ml mąki pszennej
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
50 ml cukru
łyżka cukru waniliowego lub waniliowej esencji
nadzienie: 50 g masła/margaryny + 4 łyżki cukru pudru+1 czubata łyżka kakao
lukier waniliowy ( utrzeć lukier z cukru i wody z dodatkiem esencji waniliowej)

Drożdże wymieszać w miseczce z łyżeczką cukru. Mąkę przesiać do miski dodać cukier i drożdże. Podgrzać mleko i rozpuścić masło. Kiedy drożdże w misce zaczną się "ruszać", dodać jajko, sól i mleko, a następne zagnieść ciasto, stopniowo dodając masło. Odstawić ciasto do wyrościęcia.
Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, rozsmarować na nim nadzienie kakaowe ( masło utrzeć z cukrem i kakao), zwinąć w roladę i kroić na 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek włożyć na płasko do foremki na muffinki  (piekłam w foremkach silikonowych, być może w innych trzeba je wysmarować masłem, albo włożyć papilotkę) i zostawić do wyrośnięcia na ok 15 min. Można bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, przed pieczeniem.
Piec w 170 stopniach ok 15-20 min, w zależności od piekarnika. Po wystudzeniu polukrować. Smacznego:)
 
 

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki , polecam i Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. O jejku jak smacznie i ładnie...
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, starałam się :)Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. To widać, a nawet... czuć :))
      Pozdrowionka.

      Usuń
  3. Wyglądaja pysznie i takie są robiłam więc wiem pozdrawiam u mnie też je znajdziesz:)
    http://ciastolinka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń