sobota, 6 kwietnia 2013

Troszkę po czasie :) Marmoladka pomarańczowa

Obiecałam zdjęcia Wielkanocne, no cóż, troszkę mi zeszło...
Ale przydadzą się za rok :)
Dodatkowo zamieszczam przepis na "marmoladkę" pomarańczową, jaką w tym roku użyłam do pomarańczowego mazurka :) Przepis bardzo prosty, tani i o wiele pyszniejszy niż dżem pomarańczowy ze sklepu.  Można taką marmoladkę po prostu zjadać z chlebkiem, albo właśnie przełożyć nią ciasto. Nie jest gorzka i nie jest za słodka. Polecam :)






Przepis na pomarańczową marmoladkę:

3 pomarańcze
1 cytryna
40 dag cukru pudru

Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy. Następnie całe owoce ( usuwamy jedynie pestki) mielimy w malakserze/ blenderze/ maszynce do mięsa/ można nawet jedynie drobno pokroić, jeśli nie posiadamy kucharskiego sprzętu:)
Owoce z cukrem gotujemy w garnuszku na małym ogniu przez 30 min, co chwilę mieszając.
Smacznego:)

 

2 komentarze:

  1. Pewnie, że się przydadzą za rok. A wszystko tak wygląda świątecznie, pięknie i apetycznie, że tylko zasiadać do stołu.

    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń