poniedziałek, 7 października 2013

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Przyszła jesień i... pierwsze przeziębienie. Mimo wszystko nadal uważam, że to najfajniejsza pora roku :)
Drożdżowe rogaliki z czekoladą to sprawdzony przepis, ze starej i mocno już sfatygowanej książeczki z przepisami "Smakowite domowe ciasta".
 Rogaliki najbardziej lubię w wersji mało słodkiej, z gorzką lub deserową czekoladą, lekko oprószone cukrem pudrem. Jednak równie dobrze można je nadziać dżemem, budyniem czy świeżymi owocami.
Polecam :)


Składniki :
50 dag mąki pszennej
250 g margaryny
1 jako i 1 żółtko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)
6 dag drożdży +1 łyżeczka cukru
szczypta soli
ok 120 g gorzkiej czekolady lub innego nadzienia
cukier puder do posypania

Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 10 min. Na stolnicę przesiać mąkę, posiekaną margarynę, jajko, żółtko, cukier waniliowy, szczyptę soli, śmietanę i drożdże. Zagnieść ciasto. Kawałki ciasta rozwałkować i pokroić na trójkąty. Na każdy trójką nałożyć nadzienie i zwinąć w rogalik. Piec ok 10-15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Bardzo kuszące,dobrze,ze nie mam drożdży w domu ,bo nic by mnie wtedy nie powstrzymało przed zrobieniem ich ,a tak ,wychodzić mi się nie chce i ,,cieńsza ,,w talii pozostane,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszniutkie z kubkiem mleka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu życzę dużo zdrówka...
    A te rogaliki w wersji mniej słodkiej, to
    akurat coś dla mnie.

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie skusiła się na ten przepis''rogaliki siedzą już w piekarniku

    OdpowiedzUsuń