wtorek, 29 stycznia 2013

Czekoladki z solonymi orzeszkami i karmelem wg Nigelli


Zapewniam, że te czekoladki lepiej smakują niż wyglądają :) Słodko-gorzka czekolada z solonymi orzeszkami i karmelem tzn. kawałkami batonów Twix. Proste, szybkie i wyjątkowo smaczne. Nie jest to może przepis na imieninowy deser, jednak nie ma nic lepszego na zimową chandrę niż taka dawka czekolady i orzechów. Polecam:)

Składniki:
300 g czekolady ( najlepiej dwie gorzkie i jedna mleczna)
1 łyżka miodu
50 g masła
ok 150 g solonych orzeszków ziemnych
2 batony twix

Czekoladę, miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy orzeszki i pokrojone batoniki. Masę wylewamy na wyłożoną folią spożywczą prostokątną formę. Następnie wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Smacznego:)

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Proste ciastka z kawałkami czekolady


Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciastka z kawałkami białej i mlecznej czekolady. Nie trzeba nic wałkować czy trzymać kilka godzin w lodówce, po prostu wrzucamy wszystko do miksera i kładziemy łyżką na blachę. Przygotowuje się je w dosłownie 10 min i drugie tyle piecze. Przepis powstał z wielu przepisów. Nie są to kruche ciastka typu pieguski. Raczej bardziej ciągliwe w stylu amerykańskich chocolate chip cookies. Dla mnie idealne. Polecam:)

Składniki ( ok 16 dużych ciastek):
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
125 g margaryny/masła
2 łyżki miodu
3 duże jajka
200 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady ( najlepiej białą i deserowa)
16 g cukru waniliowego

Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, a następnie dodać resztę składników. Mąkę dodawać stopniowo. Kłaść dużą łyżką lub łyżką do lodów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach ok 10 min. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce by stwardniały. Smacznego:)


czwartek, 10 stycznia 2013

Pączusie z cytrynowym lukrem



Karnawałowe pączusie z cytrynowym lukrem.
Przepis wymaga troszkę pracy i czasu, jednak pączusie są pyszne i pysznie wyglądają. W sam raz na spotkanie ze znajomymi czy niedzielny podwieczorek:)
Przepis był już na poprzednim blogu.


Składniki ( na ok 60 pączków):
0,5 kg mąki pszennej
4 dag drożdży
250 ml mleka
50 g masła
5 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego 16 g
2 żółtka
szczypta soli
kieliszek rumu lub wódki
olej do smażenia lub smalec
lukier cytrynowy lub cukier puder

Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, oprószyć mąką i pozostawić ok 5 min, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiać, dodać drożdże, ciepłe mleko, cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli i żółtka. Wyrabiać ciasto, jak składniki się połączą dodać rozpuszczone masło i alkohol. Wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ok 1 godzinę. Formować małe kuleczki i gdy ponownie urosną smażyć na złoty kolor. Gotowe pączusie polukrować cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego:)