poniedziałek, 19 maja 2014

Sałatka z melonem i szynką parmeńską

Pomysł na lekką i smaczną przekąskę w sam raz na cieplejsze dni.
Rukola z roszponką i szpinakiem, dojrzały, słodki melon, pomidorki koktajlowe i szynka parmeńska, do tego pyszny sosik, a jako dodatek grzanka.
Polecam :)

Składniki:
rukola
roszponka
szpinak
pomidorki koktajlowe
melon
kilka plasterków szynki parmańskiej
grzanki
sos: sok z połowy cytryny, łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz, łyżka miodu, 5 łyżek oleju rzepakowego
ocet balsamiczny

Umyć rukolę, szpinak i roszponkę, poukładać na talerzach. Umyć, obrać i pokroić melona, każdy plaster zawinąć w plasterek szynki parmeńskiej i ułożyć na zieleninie. Dodać pomidorka koktajlowego. Przygotować sos z podanych składników ( najwygodniej wlać wszystko do słoiczka zakręcić i energicznie wymieszać). Całość polać sosem i odrobiną gęstego octu balsamicznego. Do każdej porcji dodać grzanki. Smacznego:)

4 komentarze: