wtorek, 1 września 2015

Biscotti z żurawiną i wanilią

Znalazłam wreszcie przepis, do którego chętnie wrócę i który chętnie polecę :)
 Biscotti z żurawiną i wanilią. Przepis bazowy jak to zwykle w moim wypadku bywa - Nigella.
 Moim zdaniem rewelacja. Ciastka bez tłuszczu, chrupiące, najlepiej smakują mi moczone w kawie, choć oryginalnie Włosi maczają biscotti w winie deserowym. Nie dodawałam orzechów, ale możliwe, że w przyszłości zrobię różne wersje. Polecam :)


Składniki: (15 ciasteczek)
1 jajko
75 g cukru ( następnym razem dodam 50 g, bo były dla mnie troszkę za słodkie)
125 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wanilii ( można dodać cukier waniliowy lub co kto ma :)
70 g żurawiny suszonej lekko posiekanej

Jajko ubić z cukrem na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna i gęsta.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i wymieszać już łyżką.
Całość przełożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować mały rulonik- bochenek.
Piec 30 min w 180 stopniach z termoobiegiem.
Po 30 min ciastka wyjąć, pokroić ostrym nożem na ukośne kawałki o grubości ok 1 cm.
Ułożyć bokiem na blaszce i piec jeszcze 10 min., zmienić stronę i piec jeszcze 5 min.
Ciastka po wystudzeniu trzymać w hermetycznym pojemniku.

11 komentarzy:

  1. moja przyjaciółka je kocha i chyba znalazłam tu super przepis! :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam i już Twoją stronkę odwiedzam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.
    Kasiu bardzo prosty i bardzo szybki przepis, muszę je zrobić.
    Pozdrawiam cieplutko i milutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z okazji tego nadchodzącego i jedynego święta w roku, przyszłam złożyć Ci życzenia – szczęśliwości, zdrowotności i wszystkiego najlepszego. Niech się święci…

      Wesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.

      Usuń
  4. Wyglądają wspaniale! Co prawda my w szybkapizza.pl stawiamy na kuchnię włoską, ale takie ciastka powodują, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i muszę powiedzieć, że te ciastka są po prostu przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie wyglądają te ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę bardzo fajny blog i cudowny przepis :) Gdy przyniosłam ciastka do szkoły jazdy Albar, czyli tam, gdzie pracuję, moi znajomi po prostu oszaleli na ich punkcie :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń