środa, 27 lipca 2016

Maślane bułeczki

Drożdżowe, maślane bułeczki.
 Idealne na śniadanie z masłem czy dżemem. 
Kolejny przepis z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" i kolejny strzał w dziesiątkę. 
Polecam :)


Składniki ( 14 bułeczek):
40 g drożdży
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy ( 1 łyżka)
1 szklanka mleka
2 żółtka
70 g masła
600 g mąki
szczypta soli
białko do posmarowania bułeczek
sezam lub czarnuszka do posypania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i połowę porcji mleka. Wymieszać i odstawić aż drożdże zacznął pracować.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, mieszankę z drożdży i resztę mleka. Zagnieść. Dodać rozpuszczone masło i wyrobić drożdżowe ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce i zostawić by znów troszkę podrosły. 
Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190 stopni z termoobiegiem, ok 20 min.
Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Kasiu i od razu zgłodniałam, gdy zobaczyłam te pyszne i śliczne maślane bułeczki.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, pyszne są. Ostatnio szukam przepisów na bułki i chleby. Za sprawdzone przepisy będę bardzo wdzięczna :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń