środa, 12 września 2012

Klasyczna szarlotka

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście. Pyszne, niezawodne, domowe ciasto.
Przygotowanie takiej szarlotki zajmuje sporo czasu. Można oczywiście przyśpieszyć pracę i użyć jabłek w słoiku, jednak kwaśne jabłka, starte na tarce i posypane cynamonem mają niepowtarzalny smak. Dla mnie jest to smak nadchodzącej jesieni, którą osobiście uwielbiam. Nie myślę o deszczu i pochmurnym niebie, ale o naszej złotej jesieni, kolorowych płaszczach i wysokich kozaczkach :) Czy jest coś lepszego niż wieczór w ciepłych skarpetkach z imbirową herbatką a do niej... szarlotka:)Polecam:)

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
3 jajka
0,5 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
ok 2 kg jabłek
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać całe jajka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto i schować do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce na jarzynowych oczkach. Zimne ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Jedną częścią wylepić blaszkę ( wyłożoną papierem do pieczenia) tak by powstały wysokie brzegi. Na cieście rozłożyć jabłka ( jabłka wycisnąć ręcznie, by pozbyć się nadmiaru soku). Całość posypać cynamonem i przykryć drugą porcją ciasta. Widelcem zrobić dziurki. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach na złoty kolor. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

25 komentarzy:

  1. też uwielbiam jesień. szczególnie jeśli pachnie szarlotką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka, kasztany, złote liście i kolorowy płaszcz:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Jesień to zapach szarlotki.
    Twoja jest cudna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, a jaka pyszna :) Polecam i Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. pięknie wygląda takie szarlotki sa najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka w pysznej odsłonie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię takie klasyczne mało "udziwnione" przepisy :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Zdecydowanie nie ma nic lepszego od ciepłej szarlotki na wrześniowe, deszczowe popołudnie :) Klasyka jesiennego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ja uwielbiam robić sobie takie chwile relaksu : dobra kawa lub herbata i coś słodkiego, a szarlotka się nadaje idealnie :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Uwielbiam szarlotki, Twoja wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam i Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Kasiu właśnie, jak wiesz mam sporo jabłek. Teraz wypróbuję szarlotkę wg. Twojego przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu wołam Cię ...
      Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

      Usuń
    2. Ach, zapomniałam napisać ... szarlotka wyszła przepyszna!!!
      Buźka.

      Usuń
    3. Cieszę się bardzo, coś nie mam czasu ostatnio, ale poprawie się i częściej tu zaglądać będę :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Zachęcająco wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę dobry i sprawdzony przepis :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. a mozna make krupczatke,czy zmienia smak? mysle o szarlotce na swieta;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można do ciasta zastosować mąkę krupczatkę :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  10. mogłabym jeść cały czas, gdyby nie moje biedne uda :D Polecam i zapraszam do mnie czekając z niecierpliwością na Pani ocenę mojego bloga i przepisu http://nymuffin.blogspot.com/2013/11/szarlotka-apple-pie.html#.UzXkBKh5OSo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam uda, uda muszą być solidne :) Pozdrawiam i już bloga odwiedzam :)

      Usuń
  11. ale czemu to ciasto takie lepiace?'

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej! Właśnie je piekę! Już cudnie pachnie i nie mogę doczekać się kawki z Tym ciachem ������

    OdpowiedzUsuń