Klasyczna szarlotka na kruchym cieście. Pyszne, niezawodne, domowe ciasto.
Przygotowanie takiej szarlotki zajmuje sporo czasu. Można oczywiście przyśpieszyć pracę i użyć jabłek w słoiku, jednak kwaśne jabłka, starte na tarce i posypane cynamonem mają niepowtarzalny smak. Dla mnie jest to smak nadchodzącej jesieni, którą osobiście uwielbiam. Nie myślę o deszczu i pochmurnym niebie, ale o naszej złotej jesieni, kolorowych płaszczach i wysokich kozaczkach :) Czy jest coś lepszego niż wieczór w ciepłych skarpetkach z imbirową herbatką a do niej... szarlotka:)Polecam:)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
3 jajka
0,5 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
ok 2 kg jabłek
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać całe jajka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto i schować do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce na jarzynowych oczkach. Zimne ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Jedną częścią wylepić blaszkę ( wyłożoną papierem do pieczenia) tak by powstały wysokie brzegi. Na cieście rozłożyć jabłka ( jabłka wycisnąć ręcznie, by pozbyć się nadmiaru soku). Całość posypać cynamonem i przykryć drugą porcją ciasta. Widelcem zrobić dziurki. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach na złoty kolor. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
też uwielbiam jesień. szczególnie jeśli pachnie szarlotką.
OdpowiedzUsuńSzarlotka, kasztany, złote liście i kolorowy płaszcz:) Pozdrawiam:)
UsuńJesień to zapach szarlotki.
OdpowiedzUsuńTwoja jest cudna!
Dzięki, a jaka pyszna :) Polecam i Pozdrawiam:)
Usuńpięknie wygląda takie szarlotki sa najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam:) Pozdrawiam:)
UsuńKlasyka w pysznej odsłonie...
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię takie klasyczne mało "udziwnione" przepisy :) Pozdrawiam:)
UsuńZdecydowanie nie ma nic lepszego od ciepłej szarlotki na wrześniowe, deszczowe popołudnie :) Klasyka jesiennego smaku :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, ja uwielbiam robić sobie takie chwile relaksu : dobra kawa lub herbata i coś słodkiego, a szarlotka się nadaje idealnie :) Pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam szarlotki, Twoja wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam i Pozdrawiam:)
UsuńKasiu właśnie, jak wiesz mam sporo jabłek. Teraz wypróbuję szarlotkę wg. Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Kasiu wołam Cię ...
UsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia.
Ach, zapomniałam napisać ... szarlotka wyszła przepyszna!!!
UsuńBuźka.
Cieszę się bardzo, coś nie mam czasu ostatnio, ale poprawie się i częściej tu zaglądać będę :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńZachęcająco wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę dobry i sprawdzony przepis :) Pozdrawiam:)
Usuńa mozna make krupczatke,czy zmienia smak? mysle o szarlotce na swieta;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, można do ciasta zastosować mąkę krupczatkę :) Pozdrawiam:)
UsuńPrzepyszna :)
OdpowiedzUsuńmogłabym jeść cały czas, gdyby nie moje biedne uda :D Polecam i zapraszam do mnie czekając z niecierpliwością na Pani ocenę mojego bloga i przepisu http://nymuffin.blogspot.com/2013/11/szarlotka-apple-pie.html#.UzXkBKh5OSo :D
OdpowiedzUsuńOj tam uda, uda muszą być solidne :) Pozdrawiam i już bloga odwiedzam :)
Usuńale czemu to ciasto takie lepiace?'
OdpowiedzUsuńHej! Właśnie je piekę! Już cudnie pachnie i nie mogę doczekać się kawki z Tym ciachem ������
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam:)
Usuń