środa, 12 września 2012

Klasyczna szarlotka

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście. Pyszne, niezawodne, domowe ciasto.
Przygotowanie takiej szarlotki zajmuje sporo czasu. Można oczywiście przyśpieszyć pracę i użyć jabłek w słoiku, jednak kwaśne jabłka, starte na tarce i posypane cynamonem mają niepowtarzalny smak. Dla mnie jest to smak nadchodzącej jesieni, którą osobiście uwielbiam. Nie myślę o deszczu i pochmurnym niebie, ale o naszej złotej jesieni, kolorowych płaszczach i wysokich kozaczkach :) Czy jest coś lepszego niż wieczór w ciepłych skarpetkach z imbirową herbatką a do niej... szarlotka:)Polecam:)

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
3 jajka
0,5 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
ok 2 kg jabłek
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać całe jajka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto i schować do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce na jarzynowych oczkach. Zimne ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Jedną częścią wylepić blaszkę ( wyłożoną papierem do pieczenia) tak by powstały wysokie brzegi. Na cieście rozłożyć jabłka ( jabłka wycisnąć ręcznie, by pozbyć się nadmiaru soku). Całość posypać cynamonem i przykryć drugą porcją ciasta. Widelcem zrobić dziurki. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach na złoty kolor. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

26 komentarzy:

  1. też uwielbiam jesień. szczególnie jeśli pachnie szarlotką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka, kasztany, złote liście i kolorowy płaszcz:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Jesień to zapach szarlotki.
    Twoja jest cudna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, a jaka pyszna :) Polecam i Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. pięknie wygląda takie szarlotki sa najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię takie klasyczne mało "udziwnione" przepisy :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Zdecydowanie nie ma nic lepszego od ciepłej szarlotki na wrześniowe, deszczowe popołudnie :) Klasyka jesiennego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ja uwielbiam robić sobie takie chwile relaksu : dobra kawa lub herbata i coś słodkiego, a szarlotka się nadaje idealnie :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Uwielbiam szarlotki, Twoja wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu właśnie, jak wiesz mam sporo jabłek. Teraz wypróbuję szarlotkę wg. Twojego przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu wołam Cię ...
      Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

      Usuń
    2. Ach, zapomniałam napisać ... szarlotka wyszła przepyszna!!!
      Buźka.

      Usuń
    3. Cieszę się bardzo, coś nie mam czasu ostatnio, ale poprawie się i częściej tu zaglądać będę :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Zachęcająco wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę dobry i sprawdzony przepis :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. a mozna make krupczatke,czy zmienia smak? mysle o szarlotce na swieta;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można do ciasta zastosować mąkę krupczatkę :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  10. mogłabym jeść cały czas, gdyby nie moje biedne uda :D Polecam i zapraszam do mnie czekając z niecierpliwością na Pani ocenę mojego bloga i przepisu http://nymuffin.blogspot.com/2013/11/szarlotka-apple-pie.html#.UzXkBKh5OSo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam uda, uda muszą być solidne :) Pozdrawiam i już bloga odwiedzam :)

      Usuń
  11. ale czemu to ciasto takie lepiace?'

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej! Właśnie je piekę! Już cudnie pachnie i nie mogę doczekać się kawki z Tym ciachem ������

    OdpowiedzUsuń