Gotowany sernik na miodowych plackach z polewą czekoladową czyli "Stefanka". Ciasto bardzo znane i lubiane, kojarzące się głównie z okresem świąt Bożego Narodzenia. A święta już raptem za.... ok trzy miesiące :) Wiem, wiem, troszkę za wcześnie o nich wspominać, jednak zaczyna się jesień i mam coraz większą ochotę na miodowe ciasta.
W Stefance "specjalizuje się" ciocia Zosia i moja Teściowa, której właśnie przepis dziś polecam :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
3 łyżki mleka
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g masła
1 szklanka cukru
masa serowa: 1 kg sera białego ( zmielić lub użyć sera do serników)
2 żółtka
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu
polewa czekoladowa ( gotowa lub ok 100 g czekolady roztopić w kąpieli wodnej z łyżką masła )
Miód, cukier i masło rozpuścić w rondelku i chwilę wystudzić. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, dodać miód rozpuszczony z cukrem i masłem oraz jajko i mleko. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste dodać łyżkę mleka. Ciasto ma być elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Podzielić ciasto na trzy jednakowe części, rozwałkować i piec w prostokątnej blaszce po jednej porcji, ok 15-20 min. w 160 stopniach ( czas pieczenia i temp. zależy od piekarnika, ciasto ma mieć złocisty kolor).
Masa serowa:
Ser, masło, żółtka i cukier zmiksować, włożyć do garnuszka i gotować ok 10 min na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną.
Gorącą masą serową przełożyć upieczone placki. Polać polewą. Smacznego:)
Uwielbiam to ciasto, z tymże ja trochę odwalam prowizorkę, bo robię Stefankę bez pieczenia;p
OdpowiedzUsuńStefanka bez pieczenia czyli na herbatnikach? też dobry pomysł Pozdrawiam:)
Usuńwspaniale wygląda... dawno nie jadłam tego ciasta
OdpowiedzUsuńPolecam i Pozdrawiam:)
UsuńWygląda wspaniale,aż ślinka leci .....Mmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńSprawdzony przepis, więc naprawdę warto je upiec :) Pozdrawiam:)
UsuńHmm bajka, wyglada rewelka
OdpowiedzUsuńI podobnie smakuje :) Pozdrawiam:)
Usuńwygląda świetnie, ale chyba brakuje w przepisie ile cukru dodaje się do ciasta.
OdpowiedzUsuńDzięki za zwrócenie uwagi :) do placków warto dodać 1 szklankę cukru, jeśli lubimy słodkie wypieki, jeśli nie to sam miód wystarczy. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto bardzo smaczne, ale nie polecam wsypywać na koniec budyń, tylko wcześniej go rozrobić, bo tak to zrobią się grudki ;P
OdpowiedzUsuń