czwartek, 8 listopada 2012

Cynamonowe serca


Przepis z mojego pierwszego bloga, z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia".
Najważniejszy jest tu oczywiście sposób kształtowania serduszek i od razu dodaję - nie jest to łatwe. Za to efekt moim zdaniem śliczny :)
Jeśli chodzi o przepis na ciasto to z przekonaniem mogę go polecić jako przepis bazowy do wszelkich drożdżówek. Pyszne, aromatyczne ciasto, nie za trudne do wyrobienia, najlepsze zaraz po upieczeniu, jednak warto pamiętać, że wszelkie drożdżowe wypieki najzdrowsze są lekko czerstwe :)
Takie cynamonowe serce poprawi nam humor w te zimne, deszczowe dni. Polecam:)

Składniki ( ok 23 większe serca):
50 g drożdży
150 g masła
500 ml mleka (ciepłego)
1/2 łyżeczki soli
100 ml cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego lub mielonego kardamonu
1 jajko
ok 1,5 litra mąki pszennej

nadzienie( dla lubiących słodkie wypieki polecam zrobić podwójną porcję nadzienia):
75 g masła
100 ml cukru pudru
2 łyżeczki cynamon

do posmarowania -jajko

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać ok 3 łyżki mleka i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać drożdże, resztę mleka, jajko, sól, cukier i na koniec rozpuszczone masło. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przygotować nadzienie: masło w temperaturze pokojowej utrzeć łyżką z cukrem pudrem i cynamonem.
(Zilustrowana instrukcja wykonania serca na tej stronie ). Ciasto wyłożyć na stolnicę, odkrawać po kawałku (wielkość od upodobania), rozwałkować na kształt koła posmarować masą, zwinąć w rulon, złożyć na pół, lekko rozpłaszczyć i naciąć niemal do końca. Następnie rozłożyć i ułożyć kształt serca.  ( można zrobić dużo prostszy kształt : rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować masą, zwinąć w roladę i kroić na ślimaczki o grubości ok 1,5 cm)
Drożdżówki posmarować jajkiem i piec ok 10 min w 200 stopniach. Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. Jak ja lubię takie ciacha, tylko nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto drożdżowe nie jest proste do wyrobienia, ale ja osobiście najbardziej lubię wyrabiać właśnie ciasto drożdżowe :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ślicznie i smacznie wyglądają :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napracowałam się przy tych serduszkach :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Dobrze Kasiu, że teraz akurat jem ptasie mleczko, bo chyba bym nie wytrzymała i ślinka by mi poleciała po brodzie i dalej ... :)
    Serdeczności zostawiam i miłej nocki życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze warto mieć jakieś awaryjne ptasie mleczko:)) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. jak się pięknie prezentuje to serduszko! poproszę o jedno na jutrzejsze śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  5. cynamon - mój ukochany aromat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również bardzo lubię wszystko co cynamonowe :) Pozdrawiam:)

      Usuń