piątek, 9 listopada 2012

Mini pizzerki


Mini pizzerki to dobry pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi czy podczas "seansu filmowego" :)  Domowe ciasto, aromatyczne przyprawy i ulubione dodatki. Można je jeść zaraz po upieczeniu lub na zimno. Dodatkowo wydaje mi się, że jeśli ktoś znudził się jedzeniem kanapek w pracy może zabrać ze sobą upieczone wieczorem pizzerki :) Zawsze to jakaś odmiana. :)
Przepis na ciasto z "Domowe wypieki" ( troszkę pozmieniany):

Składniki (12 sztuk):
20 g drożdźy
30 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub oliwy
200 ml wody + 2 łyżki wody
 zioła prowansalskie
pieczarki/ salami/cebula/ oliwki/papryka
sos pomidorowy/ketchup
starty ser żółty ( można użyć ulubiony ser żółty lub ser mozzarella)

Drożdże kruszymy do miseczki i zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, sól, drożdże i 2 łyżki oleju. Zagniatamy nieco luźne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie szykujemy pozostałe składniki ( pieczarki  i cebulkę podsmażamy). Ciasto dzielimy na 12 placuszków ( dłonie smarujemy olejem). Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy pozostałe składniki i posypujemy startym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Smacznego:)



9 komentarzy:

  1. Takie mini pizzerki świetne będą na dzisiejszy film w TV, "Milczenie owiec". A tak poważnie, to są pyszne, robię też podobne ...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu napisałam Ci na moim blogu dwa sposoby na domowy makaron, będziesz miała do wyboru, do koloru. I chciałam Cię zaprosić na onetowy blog, już działa :) Podaję adres w razie czego :)

      http://babuni-blog49.blog.onet.pl/

      Uściski.

      Usuń
  2. Bardzo często podjadam w czasie filmu, ale te pizzerki to dla męża do pracy zrobiłam :)Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię podjadać podczas oglądania filmy, ale coś konkretnego :) Jak ten Twój mąż ma dobrze ...

      Usuń
  3. Oj zjadłabym jedną taką, albo dwie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mąki pełnoziarnistej lub pół na pół z pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można, będzie zdrowiej :) Pozdrawiam:)

      Usuń