piątek, 16 listopada 2012

Tort Sachera


Duża dawka czekolady poprawia humor - to już fakt :)
Nie będę opisywać historii znanego i klasycznego Tortu Sachera. W zamian podzielę się z Wami przepisem mojej mamy, który zawsze się sprawdza i zawsze wszystkim smakuje:) Można go przygotować w formie tortowej lub dużej prostokątnej blaszce.
Czekoladowe ciasto, przełożone morelową konfiturą i oblane sporą ilością czekolady - nie można zostać obojętnym wobec takiej ilości pyszności :) Polecam:)

Składniki:
220 g masła
220 g czekolady ( najlepiej 110 g mlecznej i 110 g gorzkiej)
220 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
9 jajek
16 g cukru waniliowego
konfitura morelowa/brzoskwiniowa
1 łyża masła + ok 150 g czekolady ( ilość polewy według  uznania)

Czekoladę rozpuścić z masłem. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić dodając porcjami resztę cukru. Do mąki dodać proszek do pieczenia.
Do żółtek dodać czekoladę, pianę z białek i mąkę. Delikatnie wymieszać. Wlać do dużej tortownicy i piec w 180 stopniach ok 70 min.
Po wystudzeniu przełożyć konfiturą , a wierzch polać rozpuszczoną czekoladą ( czekoladę rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej). Smacznego:)




14 komentarzy:

  1. jaki ciemny... jaki czekoladowy! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duża dawka czekolady :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Znam ten tort i uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, tort jest bardzo znany :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Ja też znam ten tort i też go uwielbiam ...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię takie czekoladowe ciasta, a przepis niezawodny:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Za mną chodzi od dłuższego czasu, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. za mną też chodzi. byłam ostatnio we Włoszech i tam był wszędzie, ale ja się skupiłam na tiramisu, więc może go sama zrobię w domku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tej porze roku potrzebuję dużo czekolady :) a tort jak znalazł na takie zachcianki :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Jakie apetyczne ciasto!
    Ponieważ bardzo lubię Twój blog, nominowałam go do Liebster Blog Award
    http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) To bardzo miłe:) Przesyłam dla Ciebie wirtualny kawałek tortu :)) Pozdrawiam:)

      Usuń