środa, 28 listopada 2012

Piernik kawowy z orzechami


Moim zdaniem jest to najlepszy piernik na święta :)
Najbardziej przypadnie on do gustu wielbicielom kawy i orzechów włoskich. Jest intensywny w smaku, ciężki i wyjątkowo aromatyczny. Kawę dodaje się tu razem z fusami, jednak jeśli ktoś woli można ją uprzednio zaparzyć w podanej ilości wody i przecedzić.
Piernik powinien troszkę leżakować, tak minimum tydzień, choć dla wielkich łasuchów można zrobić wyjątek i podać go niemal po przestudzeniu.  Polecam na święta Bożego Narodzenia lub już teraz by wprowadzić się w "klimat ". W końcu już prawie grudzień :)
Przepis publikowałam już kiedyś na blogu do-kawy.

 Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanki miodu (2/3 )
0,5 szklanki wody
4 jajka
1 czubata szklanka cukru
125 g kostki margaryny
2 łyżki zmielonej kawy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy do pierników
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Miód, wodę i kawę zagotować, następnie zdjąć z ognia i dodać margarynę, mieszać, aż się rozpuści. Całę jajka utrzeć z cukrem, dodać schłodzoną przygotowaną masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami. Pod koniec ucierania dodać mleko i orzechy. Całość wylać do keksowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 90 min w 160 stopniach.
Jeśli nie chcemy piernika odkładać na "leżakowanie" to po przestudzeniu należy go polać czekoladą (125 g rozpuścić z 2 łyżkami masła w kąpieli wodnej). Smacznego:)


Przepis bierze udział w akcji:


8 komentarzy:

  1. http://pepinigotunini.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html#comment-form zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, niedługo odpowiem na pytania :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ale cudny ten pierniczek, przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, pyszny jest i jeszcze jak zamiast polewy rozpuści się czekoladę z łyżką masła, tak w kąpieli wodnej, to jeszcze bardziej mi smakuje:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Pyszności!! Tak masz rację, że piernik musi troszku poleżeć, wtedy jest miękki i smaczny ...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis nie wymaga takiego długiego leżakowania, choć wiadomo, że jak tydzień przed świętami go przygotujemy to na święta będzie pyszny i miękki :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dzięki, jeśli lubisz kawę to naprawdę polecam :) Pozdrawiam:)

      Usuń