czwartek, 10 stycznia 2013

Pączusie z cytrynowym lukrem



Karnawałowe pączusie z cytrynowym lukrem.
Przepis wymaga troszkę pracy i czasu, jednak pączusie są pyszne i pysznie wyglądają. W sam raz na spotkanie ze znajomymi czy niedzielny podwieczorek:)
Przepis był już na poprzednim blogu.


Składniki ( na ok 60 pączków):
0,5 kg mąki pszennej
4 dag drożdży
250 ml mleka
50 g masła
5 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego 16 g
2 żółtka
szczypta soli
kieliszek rumu lub wódki
olej do smażenia lub smalec
lukier cytrynowy lub cukier puder

Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, oprószyć mąką i pozostawić ok 5 min, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiać, dodać drożdże, ciepłe mleko, cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli i żółtka. Wyrabiać ciasto, jak składniki się połączą dodać rozpuszczone masło i alkohol. Wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ok 1 godzinę. Formować małe kuleczki i gdy ponownie urosną smażyć na złoty kolor. Gotowe pączusie polukrować cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Kasiu jakie śliczne zdjęcia zrobiłaś...
    Co do pączków to wszystkie bym je zjadła, bo w takim wykonaniu nie mogłabym się im oprzeć.
    To nic, że potem oponki by mi urosły...
    Od czasu do czasu można sobie przecież pozwolić na chwileczkę zapomnienia :)

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj jak ja lubię takie pączusie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyglądający deserek :)

    OdpowiedzUsuń