wtorek, 16 kwietnia 2013

Domowe masło orzechowe

Pierwszy raz sama zrobiłam masło orzechowe i efekt taki, że prawie całą porcję zjadłam od razu łyżeczką :)
Jest to przepis niezwykle prosty w wykonaniu, niedrogi, a co najważniejsze takie masło jest dużo zdrowsze niż to ze sklepu - jak większość domowych przetworów :)
Jako tłuszcz dodałam olej arachidowy, o bardzo intensywnym orzechowym aromacie, bogaty w witaminy i składniki mineralne.
Takie masło orzechowe może stanowić bazę do różnych deserów, ciast i ciasteczek. Można je także zjeść na śniadanie. Ja na przykład bardzo lubię kanapki z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi :) Polecam:)




















Składniki ( porcja na jeden słoiczek):
szklanka orzeszków ziemnych solonych
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżeczki cukru pudru ( dla mnie taka ilość cukru jest wystarczająca)

Orzeszki zmielić, następnie dodać olej i cukier puder i całość zmiksować blenderem do pożądanej konsystencji. Smacznego:)


12 komentarzy:

  1. Ja jak robię masło orzechowe to nie dodaje oleju i wychodzi bardzo gładkie. A jak orzeszki są świeze to robi się szybciej i pod wpływem ciepła rozpuszcza i ciągnie się jak te ze sklepu :) Ale wierze ze ten olej nadał Twojemu masłu i aromatu i smaku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki zdrowy olej dobrze jest przemycić do swojej diety, łyżka dziennie jest nawet wskazana :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Próbowałam zrobić jakiś czas temu, ale mam chyba za słaby blender, bo nie udało mi się uzyskać konsystencji masła :( Zmielone orzechy przerobiłam na ciasteczka :) Jaką moc ma Twój blender?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również mam słaby blender, ale mam na to sposób : najpierw wrzucam orzechy do woreczka na mrożonki i tłukę tłuczkiem do mięsa, a później dopiero używam blenderu :) Trochę to śmieszne, ale trzeba sobie jakoś radzić :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. wygląda wspaniale. nie dziwię się, że znikło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. nie jadłam nigdy, ale takie domowe musi byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Super takie masełko, ja też chyba bym od razu zjadła wszystko...
    Trzeba mi wypróbować!
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie jak zrobię to znika jednego dnia :) Ale ja to jestem łakomczuchem strasznym :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. No i zrobiłam to masełko, było pyszne! Akurat przyszły do mnie wnuczki, więc i zaraz było po masełku. Ostało się tylko pytanie: "babciu, kiedy znowu zrobisz masełko?"... :))

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    3. Ciesze się, że smakowało, doszłam do wniosku, że nie będę robić dużej porcji, bo nie ważne ile zrobię to i tak zaraz wszystko zjem:) Pozdrawiam:)

      Usuń