wtorek, 18 czerwca 2013

Deser z truskawkami

Bardzo prosty w wykonaniu, a za razem pyszny deser z truskawkami. 
Bita śmietana, prażone migdały i  truskawki z octem balsamicznym. Dodatkowego smaczku nadaje odrobina oleju z orzechów włoskich, który ma charakterystyczny dymny, lekko karmelowy smak. Jest to dobry sposób na przemycenie troszkę zdrowia do słodkości.  Polecam:)


Składniki ( ok 5 porcji):
1 kg truskawek
250 ml śmietany 36 %
2 łyżki octu balsamicznego
cukier puder - ok 3 łyżki
prażone migdały
2 łyżki oleju z orzechów włoskich, u mnie Oleofarm

Truskawki umyć, pokroić i wymieszać z 1 lub 2 łyżkami cukru pudru ( w zależności od słodkości truskawek), dodać 2 łyżki octu balsamicznego i 2 łyżki oleju z orzechów włoskich. Odstawić do lodówki na pół godziny. Garść migdałów uprażyć i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru. W pucharkach na przemian kłaść łyżkę truskawek, odrobinę migdałów i łyżkę śmietany. Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. takiego deserku mi trzeba, apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ten deser według Twojego przepisu zamieszczonego w książce :"Zdrowie ze smakiem", pozdrawiam, był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń