Bardzo prosty w wykonaniu, a za razem pyszny deser z truskawkami.
Bita śmietana, prażone migdały i truskawki z octem balsamicznym. Dodatkowego smaczku nadaje odrobina oleju z orzechów włoskich, który ma charakterystyczny dymny, lekko karmelowy smak. Jest to dobry sposób na przemycenie troszkę zdrowia do słodkości. Polecam:)
Składniki ( ok 5 porcji):
1 kg truskawek
250 ml śmietany 36 %
2 łyżki octu balsamicznego
cukier puder - ok 3 łyżki
prażone migdały
2 łyżki oleju z orzechów włoskich, u mnie Oleofarm
Truskawki umyć, pokroić i wymieszać z 1 lub 2 łyżkami cukru pudru ( w zależności od słodkości truskawek), dodać 2 łyżki octu balsamicznego i 2 łyżki oleju z orzechów włoskich. Odstawić do lodówki na pół godziny. Garść migdałów uprażyć i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru. W pucharkach na przemian kłaść łyżkę truskawek, odrobinę migdałów i łyżkę śmietany. Smacznego:)
To musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować :) Pozdrawiam:)
Usuńtakiego deserku mi trzeba, apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńPolecam i Pozdrawiam:)
UsuńZrobiłam ten deser według Twojego przepisu zamieszczonego w książce :"Zdrowie ze smakiem", pozdrawiam, był pyszny :)
OdpowiedzUsuń