poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sernik z mascarpone na kardamonowym spodzie

Kolejna próba upieczenia sernika w kąpieli wodnej utwierdziła mnie w przekonaniu, że naprawdę warto się pokusić o taką metodę pieczenia :)))
 Sernik wyszedł lekki, jaśniutki, a spód z pokruszonych, uprzednio upieczonych przeze mnie, kardamonowych ciasteczek smakował mi dużo bardziej niż wcześniejszy z ciastek kupionych. Polecam :)


Składniki:
500 g sera półtłustego, zmielonego
500 g serka mascarpone
4 białka
2 budynie śmietankowe (w proszku)
zapach śmietankowy do ciast
220 g cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g ciastek +150 g masła
 

Ciastka kardamonowe
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
250 g masła/margaryn
 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kardamonu
2 łyżki śmietany 18 %


Ciastka: Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na ok 30 min. Następnie wałkujemy ciasto porcjami na ok 3 mm i wycinamy szklanką lub foremką okrągłe kształty. Pieczemy ok 30 min w 170 stopniach

Sernik:
250 g ciastek pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem, a następnie masę ugnieść na dnie tortownicy i wstawić do lodówki na pół godziny.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmielony ser oraz serek mascarpone miksować dodając kremówkę, budynie, zapach śmietankowy i białka. Wylać masę na schłodzony spód. Piec pod przykryciem (papierem do pieczenia) w 150 stopniach ok półtorej godziny w kąpieli wodnej (tortownicę owinąć od spodu i po bokach dwiema warstwami foli aluminiowej i wstawić do większej brytfanki lub formy do pieczenia. Do brytfanki wlać wrzątek do 1/2 wysokości tortownicy i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na dwie godziny. Następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis :) Zapraszam też do mnie na http://szczypta-smaku.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o tej metodzie pieczenia ale zawsze mi odwagi zabrakło. Teraz dzięki Tobie - chyba się odważę, bo wygląda pięknie i smacznie.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń