Przepis na te bułeczki zamieszczałam już na swoim wcześniejszym blogu, jednak obecnie ciężko się do niego dostać, dlatego postanowiłam upiec je jeszcze raz i zapisać ten warty polecenia przepis w moim notatniku :) Są to pyszne, aromatyczne bułeczki, z kardamonem i słodką masą migdałową. Sposób wykonania takich ślimaczków jest bardzo prosty, ale można zlepić bułeczki według własnego uznania. Polecam:)
Składniki (24 bułeczki):
700 ml mąki pszennej ( ok 2 i pół szklanki)
25 g drożdży+ łyżeczka cukru
100 g masła stopionego250 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1
łyżeczka kardamonu mielonegomasa migdałowa ( 100g zmielonych migdałów + 100 g cukru pudru + 2 łyżki wody) można dodać troszkę mniej cukru, jeśli ktoś woli mniej słodkie wypieki
jajko do posmarowania
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru w małej miseczce. Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, cukier,
kardamon oraz podgrzane mleko i wyrobić ciasto, jak składniki się
połączą dodać stopione masło i wyrabiać ok 5 min, aż ciasto będzie
elastyczne. Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia na ok 40 min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość
wałkujemy je na kształt prostokąta, na ok 0,5 cm grubości. Następnie
smarujemy ciasto masą migdałową (składniki łączymy w miseczce), jeden
dłuższy brzeg smarujemy delikatnie letnią wodą. Następnie zwijamy ciasto
od nieposmarowanego wodą brzegu do posmarowanego, w dość ciasną roladę i
kroimy na krążki grubości 1,5 cm. Kładziemy na poziomo do wyrośnięcia, w
tym czasie nagrzewamy piekarnik. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem
i pieczemy ok 20 min. w 200 stopniach, na złoty kolor ( czas pieczenia zależy od piekarnika). Smacznego :)
masa migdałowa i jestem w niebie ;)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię migdały, marcepan i wszelkie migdałowe przysmaki:) Pozdrawiam:)
UsuńWczoraj jadłam bardzo podobne w IKEA, tyle że bez masy migdałowej, ale właśnie z kardamonem. Ta przyprawa świetnie się nadaje do takich bułeczek :)
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe z kardamonem ma niepowtarzalny smak i aromat, ale taka masa marcepanowa też jest pyszna. Polecam i Pozdrawiam:)
UsuńKurczę, pysznie wyglądają, tylko zastanawiam się, czy z moim "talentem" kulinarnym dałabym radę to zrobić:/
OdpowiedzUsuńJa uważam, że jeśli mamy świeże składniki i trochę chęci to jakby nie było to wyjdzie coś dobrego:) Spróbuj:) Pozdrawiam:)
Usuńależ apetycznie wyglądają ;))
OdpowiedzUsuńDzięki:) Są bardzo dobre, polecam :) Pozdrawiam:)
UsuńKasiu już sobie skopiowałam i jak tylko czas będę miała nie omieszkam je zrobić ...
OdpowiedzUsuńBułeczki bardzo smacznie wyglądają, mniam, mniam.
Pozdrawiam serdecznie.
Cieszę się, jak nie lubisz słodkich wypieków to mogę doradzić zmniejszenie ilości masy migdałowej np. 50 g migdałów i 50 g cukru pudru i wody troszkę. Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńO tak Kasiu niezbyt słodkie lubię, dziękuję za radę ...
UsuńBuźka!
W chłodny poranek takie bułeczki mile widziane:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga:)
Masz rację, w sam raz na śniadanko:) Pozdrawiam i już blog odwiedzam:)
Usuń