sobota, 22 września 2012

Kardamonowe bułeczki z masą migdałową

Przepis na te bułeczki zamieszczałam już na swoim wcześniejszym blogu, jednak obecnie ciężko się do niego dostać, dlatego postanowiłam upiec je jeszcze raz i zapisać ten warty polecenia przepis w moim notatniku :) Są to pyszne, aromatyczne bułeczki, z kardamonem i słodką masą migdałową. Sposób wykonania takich ślimaczków jest bardzo prosty, ale można zlepić bułeczki według własnego uznania.  Polecam:)

Składniki (24 bułeczki):
700 ml mąki pszennej ( ok 2 i pół szklanki)
25 g drożdży+ łyżeczka cukru
100 g masła stopionego
250 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka kardamonu mielonego

masa migdałowa ( 100g zmielonych migdałów + 100 g cukru pudru + 2 łyżki wody) można dodać troszkę mniej cukru, jeśli ktoś woli mniej słodkie wypieki
jajko do posmarowania

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru w małej miseczce. Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, cukier, kardamon oraz podgrzane mleko i wyrobić ciasto, jak składniki się połączą dodać stopione masło i wyrabiać ok 5 min, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min. 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy je na kształt prostokąta, na ok 0,5 cm grubości. Następnie smarujemy ciasto masą migdałową (składniki łączymy w miseczce), jeden dłuższy brzeg smarujemy delikatnie letnią wodą. Następnie zwijamy ciasto od nieposmarowanego wodą brzegu do posmarowanego, w dość ciasną roladę i kroimy na krążki grubości 1,5 cm. Kładziemy na poziomo do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 20 min. w 200 stopniach, na złoty kolor ( czas pieczenia zależy od piekarnika). Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. masa migdałowa i jestem w niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię migdały, marcepan i wszelkie migdałowe przysmaki:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Wczoraj jadłam bardzo podobne w IKEA, tyle że bez masy migdałowej, ale właśnie z kardamonem. Ta przyprawa świetnie się nadaje do takich bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto drożdżowe z kardamonem ma niepowtarzalny smak i aromat, ale taka masa marcepanowa też jest pyszna. Polecam i Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Kurczę, pysznie wyglądają, tylko zastanawiam się, czy z moim "talentem" kulinarnym dałabym radę to zrobić:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uważam, że jeśli mamy świeże składniki i trochę chęci to jakby nie było to wyjdzie coś dobrego:) Spróbuj:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. ależ apetycznie wyglądają ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Są bardzo dobre, polecam :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Kasiu już sobie skopiowałam i jak tylko czas będę miała nie omieszkam je zrobić ...
    Bułeczki bardzo smacznie wyglądają, mniam, mniam.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, jak nie lubisz słodkich wypieków to mogę doradzić zmniejszenie ilości masy migdałowej np. 50 g migdałów i 50 g cukru pudru i wody troszkę. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. O tak Kasiu niezbyt słodkie lubię, dziękuję za radę ...
      Buźka!

      Usuń
  6. W chłodny poranek takie bułeczki mile widziane:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, w sam raz na śniadanko:) Pozdrawiam i już blog odwiedzam:)

      Usuń