środa, 28 listopada 2012

Piernik kawowy z orzechami


Moim zdaniem jest to najlepszy piernik na święta :)
Najbardziej przypadnie on do gustu wielbicielom kawy i orzechów włoskich. Jest intensywny w smaku, ciężki i wyjątkowo aromatyczny. Kawę dodaje się tu razem z fusami, jednak jeśli ktoś woli można ją uprzednio zaparzyć w podanej ilości wody i przecedzić.
Piernik powinien troszkę leżakować, tak minimum tydzień, choć dla wielkich łasuchów można zrobić wyjątek i podać go niemal po przestudzeniu.  Polecam na święta Bożego Narodzenia lub już teraz by wprowadzić się w "klimat ". W końcu już prawie grudzień :)
Przepis publikowałam już kiedyś na blogu do-kawy.

 Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanki miodu (2/3 )
0,5 szklanki wody
4 jajka
1 czubata szklanka cukru
125 g kostki margaryny
2 łyżki zmielonej kawy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy do pierników
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Miód, wodę i kawę zagotować, następnie zdjąć z ognia i dodać margarynę, mieszać, aż się rozpuści. Całę jajka utrzeć z cukrem, dodać schłodzoną przygotowaną masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami. Pod koniec ucierania dodać mleko i orzechy. Całość wylać do keksowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 90 min w 160 stopniach.
Jeśli nie chcemy piernika odkładać na "leżakowanie" to po przestudzeniu należy go polać czekoladą (125 g rozpuścić z 2 łyżkami masła w kąpieli wodnej). Smacznego:)


Przepis bierze udział w akcji:


wtorek, 27 listopada 2012

Naleśniki czekoladowe a'la G Ramsay


Przepis przeniesiony z mojego bloga do-kawy. Wyjątkowo mocno czekoladowe naleśniki ( źródło) według przepisu G. Ramsay'a.  Maślane i delikatne, w sam raz na deser czy lekki obiadek z dodatkiem ulubionych owoców i z waniliową śmietanką :)

Składniki ( ok 16 naleśników):
250 g mąki pszennej
600 ml mleka
3 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru
3 łyżki ciemnego kakao lub 100 g roztopionej czekolady
60 g masła rozpuszczonego

Jajka miksujemy z cukrem, szczyptą soli, mlekiem, mąką, kakao/czekoladą i rozpuszczonym masłem. Smażymy już bez tłuszczu. Smacznego:)

niedziela, 25 listopada 2012

Bananowo-czekoladowe muffinki


Przepis przeniesiony z mojego poprzedniego bloga. Muffinki bananowe z kawałkami czekolady.  Przyznam, że ciasta bananowe nie są moimi ulubionymi, jednak takie muffinki są wyjątkowo mięciutkie, nieco ciągliwe, a czekolada i banan to idealne połączenie. Polecam :)

Składniki (ok 12 sztuk):
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
2 dojrzałe banany
100 g czekolady mlecznej

Składniki mokre wymieszać w dużej misce, dodać składniki suche, pokrojoną czekoladę i rozgniecione na miazgę banany. Wszystko wymieszać, kilkoma ruchami (nie musi być bardzo starannie). Nakładać do form i piec w 200 stopniach ok 25 min. Smacznego:)

Miodowe ciasteczka


Bardzo lubię przepisy Nigelli, mimo, że prawie w każdym zmniejszam ilość cukru :) Przepis na słodkie, chrupiące ciasteczka jest doskonałą bazą do wykonania ciastek w naszym ulubionym smaku. Również tym razem posłużyłam się nim do wykonania miodowych lekko korzennych łakoci:) Są one bardziej miękkie i bardziej słodkie. Jednak przygotowanie ich jak zwykle w przypadku przepisów Nigelli jest łatwe i szybkie.
Polecam wielbicielom miodu :)

Składniki (ok 30 ciasteczek):
250 g mąki pszennej
125 g masła
70 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 duże łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, miód i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do piernika. Wsypać sypkie produkty do ucieranej masy i połączyć mikserem. Następnie uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego ( warto ręce zmoczyć w zimnej wodzie, ponieważ ciasto jest bardzo klejące). Piec ok 10 min w 180 stopniach. Smacznego:)

środa, 21 listopada 2012

Nagroda Lebster Blog i moje nominacje :)

Ostatnio mój blog został bardzo mile wyróżniony przez JaGę i Anię. Jestem bardzo wdzięczna za taką niespodziankę i cieszę się, że zaglądacie na mój blog.
Nagroda "Liebster Blog" daje możliwość rozpowszechniania blogów, taki łańcuszek :) Osoba z wyróżnieniem odpowiada na 11 zadanych pytań, a sama nominuje kolejne osoby ( oprócz tych, od których wyróżnienie dostała) i im również zadaje pytania.
Na niektóre pytania odpowiem, na niektóre nie - kobieta musi być przecież tajemnicza :) Jednakże jest mi bardzo miło i sama również chcę wyróżnić blogi na które zaglądam i które chętnie czytam.

Pytania od JaGi:
  1. Twój ulubiony numer-
  2. Twój ulubiony napój bezalkoholowy- najczęściej pijam wodę
  3. Twoja ulubiona pasja - trudne pytanie, jest ich kilka
  4. Twój ulubiony dzień tygodnia-
  5. Twój ulubiony kwiat - biała lub różowa róża , wiem, mało oryginalnie :)
  6. Śpisz w skarpetkach?
  7. Jaki kolor ma Twój ulubiony koc? - biały
  8. Czy słodzisz kawę/herbatę? - nie
  9. Do czego masz słabość?-
  10. Facebook, Twetter? -
Pytania od Ani:
  1. Kasza czy ryż do obiadu? - ryż, zdecydowanie ryż
  2. Lakier do paznokci kolorowy czy bezbarwny? - bezbarwny, no chyba że są wakacje
  3. Sobota czy niedziela? -
  4. Ciasta czy ciasteczka? - Wszystko co słodkie
  5. Gotowanie czy pieczenie? - szeroko pojęte kucharzenie, choć pieczenie chyba ciut wyżej stoi
  6. Kwiatek doniczkowy czy cięty? -
  7. Jabłko czy gruszka? -
  8. Serce czy rozum? -
  9. Spodnie czy spódnica? - zależy kiedy i jaki mam humor
  10. Boże Narodzenie czy Wielkanoc? - w każdym z tych świąt lubię co innego
  11. Morze czy góry? - morze, a może góry
Moje nominacje: ( chciałabym nominować wszystkie zaprzyjaźnione blogi, te początkujące i te już troszkę istniejące)
bibliotecznik robótkowy
kuchnia pachnąca bzem
Izaa
kawiarka
kraina smaków
sweet escape into kitchen
smacznie zdrowo kolorowo
inka
w mojej pachnącej kuchni
świat pachnie szarlotką
pusty kociołek
jedz i smakuj

Moje pytania:
  1. Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa?
  2. Jaka jest Twoja ulubiona zupa?
  3. Czy jest jakiś owoc lub warzywo którego nie lubisz?
  4. Jakie jest Twoje ulubione śniadanie?
  5. Jaka jest Twoja ulubiona książka?
  6. Czy gotując słuchasz muzyki?
  7. Czy masz swoją potrawę na "chandrę"?
  8. Jaką pijasz kawę?
  9. Bez jakiej potrawy nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?
  10. Ile godzin tygodniowo spędzasz na "wertowaniu" internetu?
  11. Czy cieszysz się z nominacji?:)

Pozdrawiam społeczność blogujących :)




Ciastka pomarańczowo-czekoladowe

Kolejny przepis z czekoladą :) Ciastka typu "pieguski". 
Kruche, lekko wilgotne w środku, z kawałkami czekolady i skórką pomarańczową. Przygotowanie ich jest bardzo proste i zajmuje 15 min. Można je upiec przed samym przyjściem gości, czy zaraz po powrocie z pracy i cały dom od razu pięknie pachnie. Szybko znikają, zdjęcie zrobiłam prawie w ostatniej chwili :)
Przepis z książki "Domowe wypieki".

Składniki ( ok 20 ciastek):
20 dag mąki pszennej
6,5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru
16 g cukru waniliowego
1 jajko
12,5 dag masła/margaryny
10 dag czekolady deserowej ( można dodać pół na pół z czekoladą białą)
skórka z 1 pomarańczy lub aromat pomarańczowy

Do miksera dodać jajko, masło, cukier, cukier waniliowy, a następnie mąkę i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Gdy całość się połączy dodać skórkę z pomarańczy i czekoladę posiekaną na małe kawałki. Delikatnie wymieszać i wyłożyć całość na posypaną mąką stolnicę. Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałki. Owinąć folią i schować do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeśli zależy nam na czasie można włożyć na 30 min do zamrażarki. Ciasto ma być na tyle twarde by można było je kroić nożem. Krążki o szerokości 0,5 cm piec ok 7 min w 180 stopniach (zostawić odstępy między ciastkami, ponieważ rosną w czasie pieczenia). Smacznego:)


piątek, 16 listopada 2012

Tort Sachera


Duża dawka czekolady poprawia humor - to już fakt :)
Nie będę opisywać historii znanego i klasycznego Tortu Sachera. W zamian podzielę się z Wami przepisem mojej mamy, który zawsze się sprawdza i zawsze wszystkim smakuje:) Można go przygotować w formie tortowej lub dużej prostokątnej blaszce.
Czekoladowe ciasto, przełożone morelową konfiturą i oblane sporą ilością czekolady - nie można zostać obojętnym wobec takiej ilości pyszności :) Polecam:)

Składniki:
220 g masła
220 g czekolady ( najlepiej 110 g mlecznej i 110 g gorzkiej)
220 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
9 jajek
16 g cukru waniliowego
konfitura morelowa/brzoskwiniowa
1 łyża masła + ok 150 g czekolady ( ilość polewy według  uznania)

Czekoladę rozpuścić z masłem. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić dodając porcjami resztę cukru. Do mąki dodać proszek do pieczenia.
Do żółtek dodać czekoladę, pianę z białek i mąkę. Delikatnie wymieszać. Wlać do dużej tortownicy i piec w 180 stopniach ok 70 min.
Po wystudzeniu przełożyć konfiturą , a wierzch polać rozpuszczoną czekoladą ( czekoladę rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej). Smacznego:)




piątek, 9 listopada 2012

Mini pizzerki


Mini pizzerki to dobry pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi czy podczas "seansu filmowego" :)  Domowe ciasto, aromatyczne przyprawy i ulubione dodatki. Można je jeść zaraz po upieczeniu lub na zimno. Dodatkowo wydaje mi się, że jeśli ktoś znudził się jedzeniem kanapek w pracy może zabrać ze sobą upieczone wieczorem pizzerki :) Zawsze to jakaś odmiana. :)
Przepis na ciasto z "Domowe wypieki" ( troszkę pozmieniany):

Składniki (12 sztuk):
20 g drożdźy
30 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub oliwy
200 ml wody + 2 łyżki wody
 zioła prowansalskie
pieczarki/ salami/cebula/ oliwki/papryka
sos pomidorowy/ketchup
starty ser żółty ( można użyć ulubiony ser żółty lub ser mozzarella)

Drożdże kruszymy do miseczki i zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, sól, drożdże i 2 łyżki oleju. Zagniatamy nieco luźne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie szykujemy pozostałe składniki ( pieczarki  i cebulkę podsmażamy). Ciasto dzielimy na 12 placuszków ( dłonie smarujemy olejem). Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy pozostałe składniki i posypujemy startym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Smacznego:)



czwartek, 8 listopada 2012

Cynamonowe serca


Przepis z mojego pierwszego bloga, z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia".
Najważniejszy jest tu oczywiście sposób kształtowania serduszek i od razu dodaję - nie jest to łatwe. Za to efekt moim zdaniem śliczny :)
Jeśli chodzi o przepis na ciasto to z przekonaniem mogę go polecić jako przepis bazowy do wszelkich drożdżówek. Pyszne, aromatyczne ciasto, nie za trudne do wyrobienia, najlepsze zaraz po upieczeniu, jednak warto pamiętać, że wszelkie drożdżowe wypieki najzdrowsze są lekko czerstwe :)
Takie cynamonowe serce poprawi nam humor w te zimne, deszczowe dni. Polecam:)

Składniki ( ok 23 większe serca):
50 g drożdży
150 g masła
500 ml mleka (ciepłego)
1/2 łyżeczki soli
100 ml cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego lub mielonego kardamonu
1 jajko
ok 1,5 litra mąki pszennej

nadzienie( dla lubiących słodkie wypieki polecam zrobić podwójną porcję nadzienia):
75 g masła
100 ml cukru pudru
2 łyżeczki cynamon

do posmarowania -jajko

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać ok 3 łyżki mleka i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać drożdże, resztę mleka, jajko, sól, cukier i na koniec rozpuszczone masło. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przygotować nadzienie: masło w temperaturze pokojowej utrzeć łyżką z cukrem pudrem i cynamonem.
(Zilustrowana instrukcja wykonania serca na tej stronie ). Ciasto wyłożyć na stolnicę, odkrawać po kawałku (wielkość od upodobania), rozwałkować na kształt koła posmarować masą, zwinąć w rulon, złożyć na pół, lekko rozpłaszczyć i naciąć niemal do końca. Następnie rozłożyć i ułożyć kształt serca.  ( można zrobić dużo prostszy kształt : rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować masą, zwinąć w roladę i kroić na ślimaczki o grubości ok 1,5 cm)
Drożdżówki posmarować jajkiem i piec ok 10 min w 200 stopniach. Smacznego:)

poniedziałek, 5 listopada 2012

Pierniczki

Pierniczkowy sezon czas zacząć:)
Na początek pierniczki z przepisu koleżanki mamy - Pani Maryli, którą serdecznie pozdrawiam:)
Pyszne, kruche pierniczki, mocno pachnące miodem i korzennymi przyprawami. Piekłam je w zimny i pochmurny dzień i muszę przyznać, że od razu poprawiły mi humor i przypomniały, że już niedługo święta :) 
Można je polukrować oraz wycinać ciekawe kształty, albo tak jak ja, przed upieczeniem posmarować jajkiem, nadając im ładny połysk. Polecam już teraz, na te jesienne dni :)

Składniki:
70 dkg mąki pszennej
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
2-3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
2 jajka
4 dkg masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Miód i cukier rozpuścić. Pół mąki przesiać na stolnicę i stopniowo dodawać gorący miód, zarabiając nożem z pozostałą część mąki- podobnie jak na pierogi. Odstawić na chwilę. W tym czasie stopić masło. Do mąki z miodem dodać masło, sodę, jajka i przyprawy do pierników. Całość zagnieść, w razie potrzeby dodać mąkę. Porcje ciasta wałkować na ok 2-3 mm i wycinać kształty (ciasto robi się z czasem bardziej twarde).  Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 8-10 min w 180 stopniach. Smacznego:)



Placki śniadaniowe Nigelli


Placki śniadaniowe według Nigelli czyli słodki początek dnia:)
Raz na jakiś czas budzę się troszkę wcześniej, by przygotować takie śniadanko "na słodko". Najbardziej lubię placki z miodem lub syropem klonowym, jednak możliwości jest wiele: z śmietankowym serkiem, z owocami, z bitą śmietaną, z sosem czekoladowym, z powidłami, a nawet same:) I do tego duży kubek kawy z mlekiem :) Polecam :)

Składniki ( ok 11 placków):
225 g mąki pszennej
300 ml mleka
30 g stopionego masła
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. kilka kropli esencji waniliowej

Wszystkie składniki najlepiej wymieszać mikserem i odstawić na ok 20 min. Smażyć na małej patelni, na niewielkiej ilości masła, z obu stron. Podawać jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami:) Smacznego:)